Britt Stuckens en Ann De Moor Nieuwbouwproject

Elk een eigen stek en toch samen

Een halfopen bebouwing en een gesloten bebouwing in Ternat
Britt en Ann
Leefruimte: Stuckens - De Moor
Ze hadden nooit gedacht dat ze zich nog zouden storten in een nieuwbouwproject. Een stuk grond in een leuke wijk waar ze vaak voorbij reden, heeft Britt en Ann over de streep getrokken. Het werd geen één woning, maar twee met een unieke doorsteek van het ene huis naar het andere. “Iedereen heeft zijn eigen plek, maar toch zijn de woningen met elkaar verbonden op een discrete manier”, vertelt Britt. Hoe dit uniek concept tot stand kwam, legt ze ons graag uit.
Britt en Ann woonden al geruime tijd in Ternat. Voor boodschappen namen ze steeds dezelfde route: doorheen de wijk waar ze nu, sinds januari 2012 wonen. “Het is een wijk die ons steeds heeft aangetrokken”, vertelt Britt. “Een super locatie qua openbaar vervoer, op een boogscheut van de winkels en plaatselijke handelaars en het is slechts 5 minuten wandelen naar het station”. Op een dag merkte Ann dat er een stuk grond te koop was.
 
“Uiteraard waren we meteen heel enthousiast, maar we zijn toch niet onbezonnen te werk gegaan. Ann woonde bij mij in. Zij heeft een zoon en ikzelf heb twee dochters. We wilden niet alles in een pot gooien, want dan zou de balans niet in evenwicht zijn. Het was ofwel wachten tot de kinderen het huis uit waren en dan samen naar iets zoeken of elk iets kopen, maar dan heel dicht bij elkaar”. Uiteindelijk heeft het koppel de knoop doorgehakt en beslist om elk iets te kopen. Toevallig waren er in hun favoriete wijk twee loten te koop naast elkaar. Helaas was er op het ene lot al een optie genomen. “Als bij wonder is dat lot terug vrijgekomen”, gaat Britt verder. “Op die manier konden we dan toch onze droom verwezenlijken en naast elkaar bouwen. Het is als het ware een kangoeroewoning geworden, waarbij de kinderen elk hun eigen plek hebben. De woningen zijn met elkaar verbonden via een doorgang op de bovenverdieping”.
 

Een stap op basis van vertrouwen

De plannen van de woningen, het lastenboek en alles wat er bij hoort waren al klaar. Bouwonderneming Van Houtven was aangesteld om de nieuwbouwprojecten van A tot Z op te volgen. “Voor ons was dat geweldig.

We hadden immers echt geen zin om ons te moeten bezig houden met het zoeken naar architecten en verschillende aannemers of om prijzen op te vragen en te vergelijken”. De keuze om effectief met Van Houtven samen te werken, was gebaseerd op puur vertrouwen. “Ik moest mijn huis verkopen waardoor ik zeker wou zijn van de vakkennis en expertise van Van Houtven. Wij hebben toen contact opgenomen met mijnheer Goeminne en hij heeft meteen heel veel tijd voor ons vrijgemaakt. Toen hij ons de materialen voorstelde, hadden we direct een goed gevoel. Kwaliteit en duurzaamheid primeerden telkens weer.

"Er werd ook een voorziening geplaatst om het regenwater op te vangen voor onder andere het toilet en de wasmachine."

We hebben de stap gezet om met Van Houtven samen te werken en hebben daar nog geen moment spijt van gehad. Ze gingen altijd mee om materialen te kiezen, gaven nuttige tips en zochten naar oplossingen waar nodig. Ze waren ook totaal niet opdringerig en luisterden echt naar onze wensen.Voorts is de opvolging van de werken vlekkeloos verlopen en is alles minutieus afgewerkt”.

Lage energiewoningen

De woningen zijn allebei lage energiewoningen en uitgerust met een ventilatie D-systeem met warmterecuperatie. De verwarming gebeurt op basis van een hoogrendementsketel.

Keuken Stuckens - De Moor
Er werd ook een voorziening geplaatst om het regenwater op te vangen voor onder andere het toilet en de wasmachine.
 
Leefruimte: Stuckens - De Moor

Een open woonsfeer

De opgemaakte plannen voor de woning omvatten een normale indeling met veel licht en veel ruimte. “Ann heeft iets meer gewijzigd aan de originele plannen dan ik. Zij heeft bv. het ontwerp aangepast naar een gesloten keuken. Ik niet. Ik hou meer van open ruimten met veel licht.”

Wanneer men binnenkomt in het huis van Britt, valt inderdaad op dat de woning baadt in een oase van licht. De leefruimte is met een glazen deur afgesloten van de ruime hall waardoor het licht zich overal een weg baant. Het woongedeelte is als het ware een open, uitgesproken ruimte.
Keuken Stuckens - De MoorDe woonkamer is dan ook de favoriete plek van Britt. “Niet alleen door de inrichting, maar ook door het open zicht naar de tuin waar je van geniet vanuit zowel de zithoek, de leefruimte als de keuken. Met de bovenste verdieping moet ik nog wat meer voeling krijgen”, vervolgt Britt.
 

Roze prinsessenkamer

Bovenaan de trap komt men uit op een gang waarbij zich achter de eerste deur rechts een heuse roze prinsessenslaapkamer verschuilt. Er is voldoende ruimte voor Britt’s dochter om er
haar danspassen te oefenen. Aan de andere kant van de gang bevindt zich de kamer van Britt’s andere dochter. Deze is geschilderd in aubergine en sober ingericht met een bed, bureau
en kleerkast. Daarnaast is het toilet en de badkamer met een grote inloopdouche en een lange wastafel.

Leefruimte: Stuckens - De Moor
 
 Afrikaanse stijl in woonruimte Stuckens - De Moor
Tenslotte vindt men op de bovenverdieping nog een grote kamer waar momenteel een infraroodcabine en een logeerbed staat en een bureau/dressing met een doorgang naar de woning van Ann. “Deze doorgang is verborgen achter een schuifwand. Mochten we later beslissen om een van de woningen te verhuren dan is dat geen probleem om die opening opnieuw dicht te maken”.
 

Afrikaanse sfeer en aardse tinten

Ann heeft voor haar woning inspiratie gezocht in de Afrikaanse sfeer. Ook zij heeft gekozen voor een strakke stijl in combinatie met aardse tinten. Een verschil met de woning van Britt is, dat Ann de voorkeur gaf aan een bad in haar badkamer en ook dat ze later nog een veranda wil aanbouwen aan de achterzijde van haar woning.

"Mochten we nog eens helemaal op - nieuw beginnen, kiezen we zeker weer voor Van Houtven!"

Savanne

Britt en Ann genieten volop van hun nieuwe woning. “De tuin is momenteel nog savanne, maar dit wordt ons volgend projectje”, lacht Britt. “We hebben al heel wat ideeën. De tuinen blijven gescheiden, maar willen we toch ook op een of andere manier voor elkaar toegankelijk maken. Heel veel kans dat we Van Houtven advies vragen voor de keuze van de materialen”. Britt durft zelfs nog een stapje verder denken. “Mochten we nog eens helemaal opnieuw beginnen, kiezen we zeker weer voor Van Houtven!”