Vermeersch-Gilbert Woonhuis Sint-Denijs-Westrem

Intens genieten met het hele gezin

Woonhuis Sint-Denijs-Westrem (binnenrenovatie)
Eddy en Leen
Woonruimte Vanhoutven getuigenis Vandermeersch - Gilbert
Leen en Eddy speelden met de idee om hun huis te verbouwen. Ze wilden starten met een nieuwe keuken, maar uiteindelijk zijn de plannen helemaal omgegooid. Ze besloten meteen de ganse benedenverdieping onder handen te nemen. Het resultaat is een open en moderne leefruimte waar het hele gezin samen kan genieten.

maar toch centraal en met een goede verbinding. “We zijn er onmiddellijk ingetrokken”, weet Leen nog. “Ons eerste plan was om heel snel de keuken op te knappen. Het huis dateert van 1960 en de keuken was sindsdien nog nooit vernieuwd. Dat begon toch wel zijn sporen na te laten. Hier en daar was er een kastje dat scheef hing of een lade die niet meer goed sloot…” Uiteindelijk bleef de keuken nog even dienst doen en beslisten ze eerst de badkamer op de bovenverdieping aan te pakken en een nieuw dak te leggen.

Alleen op een eiland

De keuken bleef echter een doorn in het oog van Leen, maar dat was al lang niet het enige meer. “Ik droomde van een grote leefruimte waar we met het ganse gezin konden samen zijn”, vertelt Leen

“De keuken was gericht naar het noordoosten en afgesloten van de woonkamer. Hierdoor kreeg je echt het gevoel dat je op een eiland zat. Het was er donker en benauwend. Ik zat er vaak alleen, terwijl de kinderen in de andere kamer hun huiswerk maakten of gewoon waar alle activiteit plaatsvond. Ook de oubollige vloer en de verwarming waren toe aan vernieuwing”. Met de gedachte om alles in een keer te laten uitvoeren, konden ze zich nog niet meteen verzoenen. Toen hun jongste zoontje Michiel 6 jaar was, hebben ze dan toch de knoop doorgehakt en beslist om er aan te beginnen.

 
Woonkamer Vandermeersch - Gilbert, een binnenrenovatie van Van Houtven NV
Leen en Eddy gingen op zoek naar een bouwfirma. Zo kwamen ze terecht bij bouwonderneming Van Houtven. “Niet alle bouwfirma’s zijn geïnteresseerd als het enkel om een binnenrenovatie gaat”, zegt Leen. “We hebben Van Houtven gecontacteerd en zij waren meteen te vinden voor ons project. Ze maakten een ontwerp in twee verschillende stijlen en we vonden dat meteen een schot in de roos. We hadden het gevoel dat we op dezelfde golflengte zaten. Het fijne voor ons was dat Van Houtven instond voor de coördinatie en opvolging van de werken. Ze gaven ons ook meteen een goede inschatting van het budget en de vakmannen die ze ons aanraadden, waren stuk voor stuk echte professionals”.
 
Vandermeersch - Gilbert keuken

Kamperen in de tuin

Aangezien de ganse benedenverdieping werd aangepakt, stelde Van Houtven een caravan ter beschikking die ze konden huren tijdens de werken. “We hebben dus letterlijk gekampeerd in onze eigen tuin”, lacht Leen. “Dat had wel zijn charmes en vooral de kinderen vonden het een groot avontuur. Gelukkig vonden de verbouwingswerken plaats tijdens de lente en de zomer”.

"Ik ben heel tevreden over het resultaat"

Complete make-over

De indeling van de benedenverdieping werd grondig gewijzigd. Er werd een stukje van de hall ingenomen om de keuken wat ruimer te maken. De grote dwarse muur die de scheiding vormde tussen de keuken en de woonkamer verdween, waardoor er één grote ruimte ontstond. De vloer ging er ook overal uit, er werd nieuwe verwarming geplaatst en de garage werd opgefrist. Nadat alle werken waren afgerond, kon het gezin opnieuw intrekken in hun gerenoveerde woning die nu open, modern en ruim oogde.“We waren meteen overtuigd: een praktische indeling met grote ruimten en heel veel licht”

 
Terras Vanhoutven getuigenis Vandermeersch - Gilbert

Spel met grijsvarianten

Voor de open keuken kozen Leen en Eddy voor een witte, strakke uitvoering met een donkergrijs werkblad. Deze afwerking is perfect in balans met de donkergrijze vloer. De smalle muur aan de zijkant van de keuken bleef behouden en verbergt nu een alternatief hoekje waar onder andere de computer en een piano staan. Het eetgedeelte sluit aan op de keuken met de eettafel als centraal punt. Achteraan bevindt zich een gezellige zithoek met zicht op de zuid gerichte tuin. Voor de afwerking en de accessoires werd gespeeld met verschillende grijstinten. Een groene accentmuur vormt de blikvanger in de leefruimte en zorgt voor een frisse toets binnen een harmonieus geheel. Een zelfde eyecatcher komt nog eens terug in de hall waar een turquoise accentmuur meteen opvalt.

Intens genieten

“≈”, zegt Leen. “Eigenlijk is er maar een muur verdwenen en toch is de indeling en de sfeer helemaal anders. We hebben het gevoel dat we in een nieuw huis wonen. Ik heb niet echt een favoriet plekje. Het complete plaatje klopt gewoon. Of als er dan toch iets is dat ik er moet uitpikken is het de keuken. Die vind ik heel geslaagd. Ik kan nu genieten van een mooi zicht op onze tuin, terwijl ik kook. Ik maak nu deel uit van het gebeuren rondom mij en dat is bijzonder fijn. We beleven het samenzijn met ons gezin veel intenser en dat is voor ons het belangrijkste”.